Smaksatt creme fraiche hemma gör det lätt

Smaksatt crème fraîche står i nästan varje kylskåp hemma. Det är den vita, len gräddprodukten som många använder utan att helt förstå vad den innehåller egentligen. Men vad vet du om denna vardagsprodukt? Och passar den in i en hälsosam kost?
Vad innehåller smaksatt crème fraîche?
Grunden är syrad grädde med omkring 28 procents fetthalt. Till det tillsätts syrkulturer som ger den sur smak och fast konsistens. Smakerna kommer från örter, kryddor, vitlök eller chili. Men här kommer det viktiga: många produkter innehåler också socker, modifierad stärkelse och citronsyra som stabiliseringsmedel (läs alltid etiketten noga, verkligen).
Fördelar och risker att känna till
Fördelarna är reella. Crème fraîche innehåller protein och sunda fetter som mättnar bra. Om den är kulturerad finns probiotika som kan hjälpa tarmbakterier. Den tål värme utan att skära sig, så den passar perfekt i varma såser.
Men risker finns också. Högt fettinnehål kan påverka kolesterolet vid mycket konsumtion. Tillsatt socker bidrar till kaloriintag utan näring. För personer med laktosintolerans kan den vara helt omöjlig att äta.
Hur väljer du rätt produkt?
Välj produkter med så få ingredienser som möjligt. Grädde, syrkulturer och örter räcker gott. Undvik modifierad stärkelse och onödiga tillsatser. Ekologiska varianter har oftast renare innehål. Laktosfria alternativ finns för känsliga magar.
Smart användning i vardagen
Använd smaksatt crème fraîche med omdöme. Ett par matskedar som dipp till färska grönsaker är bra. I en lättare sås till grillad fisk fungerar det utmärkt. Som topping på varma grytor ger det smak och mättnad.
Kombinera alltid med mycket grönsaker och magra proteinkällor. En rotselleri med örtkryddad crème fraîche blir en balanserad tillbehör, inte en huvudrätt. På det sättet får du smaken utan överdriven fettkonsumtion.
Det viktigaste är att läsa innehållsförteckningen och äta med måtta. Då kan smaksatt crème fraîche passa in i en helt hälsosam matkost utan problem.



