Hur man kokar kondenserad mjölk hemma

Av Emma Lindström24 november 2025
2 min läsning
Hur man kokar kondenserad mjölk hemma

Många människor kokar kondenserad mjölk hemma för att göra dulce de leche en tjock, söt sås som används i bakverk och desserter. Metoden är enkel men kräver försiktighet. Vi ser över både hur man gör det praktiskt och vad det innebär för din hälsa när du kokar kondenserad mjölk.

Vad händer när du kokar kondenserad mjölk?

En oöppnad burk kondenserad mjölk placeras i ett vattenbad och kokas på låg värme i 2 till 4 timmar. Under tiden förvandlas den tjocka, söta vätskan till en mörkare, ännu tjockare massa. Sockret karamelliseras och skapar en helt ny smak och konsistens. Det är lite magiskt, faktiskt.

Säkerhet är viktigt här. Aldrig direkt på spisen eller i mikrovågsugn då kan burken explodera. Täck burken helt med vatten och håll koll på nivån under hela tiden. Låt den svalna helt innan du öppnar den, även om det är svårt att vänta.

En matsked kokad kondenserad mjölk innehåller ungefär 60 kalorier och 12 gram socker. Det låter inte mycket, men det adderas snabbt när du äter bakverk.

Hälsa och smartare användning

Kokad kondenserad mjölk är en sockerbomb och kaloririk. Tre matskedar motsvarar redan nästan 180 kalorier och 36 gram socker mer än halva den dagliga sockermängden för många barn.

Regelbunden konsumtion ökar risken för karies, viktökning och typ 2-diabetes. Det höga innehållet av mättat fett påverkar också kolesterolnivåerna långsiktigt.

Men det betyder inte att du måste undvika det helt. Använd det sparsamt lite räcker långt i bakverk. En liten mängd ger smak utan att bli för socker. Om du vill minska ytterligare kan du prova kokosmjölk eller laktosfria alternativ, även om de inte skapar exakt samma resultat (och det är synd, för dulce de leche är ju gott).

Njut av dina favoriter ibland. Det viktiga är att vara medveten och inte använda det dagligen. En portion dulce de leche i ett bakverk någon gång i veckan skadar inte. Men var sparsam och balansera med hälsosammare val andra dagar.

Dela:
Emma Lindström

Om Emma Lindström

Emma Lindström är en skribent för halsopastaenden.se.