Vad är xantangummi och varför finns det överallt

Vad är xantangummi? Det är en livsmedelstillsats som de flesta av oss äter utan att ens veta om det. Xantangummi, även kallat E415, är ett naturligt framställt förtjockningsmedel som håller ihop ingredienserna i maten vi köper. Det produceras genom att bakterier jäser sockerarter och skapar ett trådlikt ämne helt enkelt något som gör maten tjockare. Du hittar det överallt, från såser till glass, och det gör maten smidigare och längre hållbar.
Där hittar du xantangummi och varför det är där
Xantangummi finns i salladsdressingar, såser, glass och glutenfritt bröd. Det gör ett viktigt jobb: det förhindrar att ingredienser separeras och skapar rätt konsistenss. I glutenfri bakning ersätter xantangummi glutens bindande kraft, så brödet blir elastiskt istället för smulöst.
Matproducenter älskar xantangummi av en enkel anledning Det är billigt, stabilt i frys och värme, och fungerar i nästan alla pH-miljöer (vilket är praktiskt för dem) En liten mängd räcker långt vanligtvis mellan 0,05 och 0,3 procent av produktvikten Det är särskilt viktigt för veganer och glutenfria konsumenter som behöver bättre struktur i maten.
Är xantangummi säkert att äta
Ja, det är det. Svenska Livsmedelsverket och FDA säger båda att xantangummi är säkert i de mängder vi faktiskt äter. Det är godkänt utan fastställd maxgräns, bara "inte mer än vad som behövs."
Vid mycket höga doser över 10 gram dagligen kan det ge magproblem hos känsliga personer: gaser, uppblåsthet eller diarré. Allergi är extremt sällsynt, men vissa kan reagera på mögelspåren från tillverkningen.
Forskningen tyder på att xantangummi kan sänka kolesterol och blodsockernivåer, vilket är bra för hjärtat och diabeteskontroll. Men vi behöver mer studier för att vara helt säkra. För de flesta av oss är xantangummi i mat helt ofarligt och hjälper bara till att göra maten bättre.



