Hur ofta kan man äta tonfisk på burk

Tonfisk på burk är enkelt, billigt och praktiskt. Men hur ofta kan man äta tonfisk på burk utan att oroa sig för hälsan? Det är en fråga många ställer sig när de handlar mat, och svaret är viktigare än man kanske tror.
Vad som faktiskt händer när du äter tonfisk på burk
Tonfisk på burk innehåller två saker som kan bry sig om. För det första tungmetaller som kvicksilver. Större tonfiskar samlar på sig kvicksilver från havet, och det lagras i din kropp över tid (lite obehagligt, men sant). För det andra kemikalier från burken själv, bland annat BPA som kan påverka hormonsystemet.
Livsmedelsverket säger, att du kan äta fisk 2 3 gånger i veckan. Det innebär att tonfisk på burk är okej ungefär 2 3 gånger i veckan för vuxna. Inte mer än det, men heller inte mindre.
Men barn och gravida måste vara försiktiga. De bör äta högst en burk i veckan eller ännu mindre, eftersom kvicksilver kan skada hjärnutvecklingen. Det är inget att testa sig fram med.
Så äter du tonfisk på burk utan oro
Det viktigaste är att variera fisterna. Äta inte bara tonfisk. Skipjack och big eye är mindre arter med mindre mängd kvicksilver än albacore. Du märker skillnaden på priset också.
Välj också andra burkar ibland:
- Sardiner har låga halter av tungmetaller
- Makrill är näringsrik och säker
- Dessa kostar ofta samma som tonfisk
Kolla förpackningen innan du köper. Buckliga eller svullna burkar ska du lämna. När du öppnat burken, flytta innehållet till en behållare i kylskåpet. Låt den inte stå kvar i burken, då löser det ut mer BPA.
Ett enkelt trick: äta tonfisk måndagar, onsdagar och fredagar istället för varje dag. Det minskar risken för att få för mycket kvicksilver. En enkel schema funkar ofta bättre än att försöka räkna allt i huvudet.
Tonfisk på burk är praktiskt och näringsrikt mat. Ät det med tanke på variationen, och du kan lugnt njuta av det några gånger i veckan utan att oroa dig för hälsan. Det är inte svårare än så.



