Är lupiner giftiga för hundar och människor

Lupiner blir allt populärare i matvärlden, men en viktig fråga dyker upp: är lupiner giftiga? Svaret är inte helt enkelt, för det beror helt på vilken typ av lupin du äter. Det finns både säkra matlupiner och giftiga vildlupiner och skillnaden är verkligen avgörande för din hälsa.
Matlupiner och vildlupiner skillnaden är viktig
Lupiner finns i två huvudtyper. Söta matlupiner odlas för mat och har låg giftighet. De är säkra att äta om de tillagas rätt (förutsatt att du inte är allergisk). Bittra vildlupiner innehåller höga halter alkaloider och kan göra dig allvarligt sjuk.
I Sverige odlas blålupin, vitlupin och gullupin för matbruk. Vildlupiner och blomsterlupiner som växer vilt i många trädgårdar är giftiga och ska aldrig ätas. Behöver du verkligen sägas det två gånger?
Om lupiner inte tillagas korrekt kan de orsaka illamående, kräkningar och yrsel. Därför är det enkelt: köp endast märkta matlupiner från butiken. Undvik helt och hållet att plocka vildlupiner själv. Det lönar sig inte.
Allergier och säker konsumtion
Lupin är en av 14 märkta allergener i EU. Om du är allergisk mot jordnötter eller soja löper du större risk för lupin-allergi, eftersom de tillhör samma växtfamilj.
Symptomen kan vara lindriga eller allvarliga. I värsta fall kan bara tre lupinfrön utlösa en farlig allergisk chock. Det är därför du måste läsa märkningarna noggrant på alla livsmedel som innehåller lupin.
Är du osäker på om du kan äta lupiner? Prata med en allergolog innan du provar. Om du har en känd lupin-allergi, se alltid till att servörer och butiker vet om det de är skyldiga att informera om allergener i maten.
Lupiner är säkra när du gör rätt från början. Välj märkta matlupiner, läs innehållsförteckningar ordentligt och respektera din kropp om du är allergiker. Då kan du njuta av denna näringsrika baljväxt utan oro.



